EIWITRIJKE GEVULDE SPECULAAS


Eiwitrijke gevulde speculaas


Mijn eerste Sinterklaas recept van dit jaar! Alles waar koek- en speculaas kruiden en kaneel in zit, vind ik heerlijk. Daarom zijn Sinterklaas recepten echt helemaal mijn ding. Dit jaar ben ik wat aan de late kant, maar beter ooit dan nooit haha. Voor dit jaar maakte ik een gezondere en eiwitrijke versie van de welbekende gevulde speculaas. Als basis heb ik wat recepten uit mijn High Protein kookboek gepakt, de guilty protein cookies en de amandelspijs.





Benodigdheden voor de eiwitrijke gevulde speculaas, 12 porties

  • 2x de benodigdheden voor de amandelspijs in de stol uit het High Protein kookboek

  • 1,5x de benodigdheden voor de guilty protein cookies uit het High Protein kookboek*

  • 15 gram amandel schaafsel

* Vervang de boter voor een notenpasta, de suiker voor ahornsiroop en voeg 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden en 1 tl kaneel toe aan het beslag.


Verder nodig

Ronde springvorm diameter 18 centimeter



Bereidingswijze van de eiwitrijke gevulde speculaas

  • Verwarm de oven vast voor op 185 graden.

  • Begin met het maken van de amandelspijs. Bereid zoals aangegeven bij het recept 'stol met amandelspijs' op bladzijde 21.

  • Daarna gaan we het deeg maken voor de koek, hiervoor gebruiken we 1,5x de ingrediënten van de guilty protein cookies uit het kookboek op bladzijde 46. Vervang de boter voor een notenpasta, ik gebruike hazelnoot pasta. De suiker vervang je voor ahornsiroop. Voeg ook 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden en 1 tl kaneel toe aan het beslag.

  • Voor het deeg heb je 1,5 ei nodig. Kluts het tweede ei even met een vork in een bakje, voeg de helft toe en de andere helft gebruik je zo nog om het koek te bestrijken.

  • Na het maken van het deeg, gaan we de gevulde speculaas maken.

  • Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier en vet de randen in.

  • Verdeel de helft van het koekjesdeeg in de springvorm en druk aan.

  • Dan leg je de amandelspijs er op, druk ook weer goed aan.

  • En tot slot de ander helft van het koekjesdeeg.

  • Bestrijk de speculaas met het ei en bestrooi met amandelschaafsel.

  • Bak de gevulde speculaas 20 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarde per portie

207 kcal - 9g vet - 15g koolhydraten - 14g eiwitten

Eet smakelijk!


Liefs, Anouk



Zin in nog meer recepten uit mijn kookboek?



Koop het High Protein kookboek / e-book in de webshop