top of page

ZELF KIMCHI MAKEN


Clos-up van Kimchi in een pot


De afgelopen tijd, maken mijn vriend en ik eens in de 2 weken weer een nieuwe kimchi voorraad. We zijn echt verslaafd aan kimchi. Ik had kimchi voor het eerst in de Filipijnen gegeten. Dat is inmiddels ook al weer 6 jaar geleden, maar toen vond ik het niet zo lekker. Ik weet ook niet meer zo goed waarom... Smaken veranderen over de tijd zal ik maar zeggen, haha.


Kimchi is een Koreaans bijgerecht en je kan het bij veel Aziatische recepten eten. Ik eet het bij een pokebowl, tussen mijn tosti (niet zo Aziatisch haha), bij mijn ramen, of gewoon als bijgerecht. Het hoofdingrediënt is kool, maar je kan er van alles bij doen wat jij lekker vindt. Kimchi heeft even wat tijd nodig om te maken, omdat het eerst een paar dagen moet fermenteren. Maar dat fermenteren is wat kimchi zo lekker maakt, hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder de kimchi wordt. Helaas is de kimchi bij ons al binnen 2 weken op, maar ik ben benieuwd hoe de smaak zich zal uitpakken als we een pot 4 weken laten rijpen!


Niet iedereen zal kimchi lekker vinden, het heeft een bijzondere en licht pittige smaak! Maar het is een kwestie van proberen haha, ik ben er gek op! Ik heb mijn eerste zelfgemaakte kimchi geprobeerd met het recept van Veggilaine, dus mijn recept is volledig op haar recept geïnspireerd. Maar zoals jullie inmiddels wel van mij weten, is mijn website gewoon een persoonlijk recepten logboek voor mij geworden. Waar ik alle gezonden en eiwitrijke recepten op deel die ik lekker vind. Dit recept heb ik nu al zo vaak gemaakt, dat het erbij moet. Met een shout-out naar Veggilaine natuurlijk!


Waarom is kimchi zo gezond?

Het klinkt misschien een beetje vies, maar dat komt door alle goede bacteriën die erin zitten door het fermenteren. Als je kimchi eet direct na het bereiden, dan zijn al die goede bacteriën er nog niet, daarom moet je het een tijdje laten staan, zodat de natuur zijn werk kan doen. Doordat je voldoende zout toevoegt aan het kimchi water, kunnen ongewenste schimmels en bacteriën zich niet vormen. Je weet het misschien nog niet, maar ook zuurkool, augurken, kaas en olijven zijn gefermenteerd. Kimchi is net zo. Het eten van kimchi verbetert je darmflora en immuunsysteem.







Ingrediënten voor 1 grote pot zelfgemaakte kimchi

1 Chinese kool

300 gram Chinese groene radijs

2 el zout

5 bosui

5 teentjes knoflook

3 centimeter gember

3 el Koreaanse peperpoeder (Gochugaru)

2 el oestersaus

2 el suiker

125 ml water


Verder nodig

Grote weckpot 3 liter goed schoongemaakt




Bereidingswijze van de zelfgemaakte Kimchi

We beginnen met het snijden van alle groenten. Ik snijd de kool altijd in grove stukken, ongeveer 4x4 centimeter, maar mag ook iets kleiner! De radijs schil je eerst en snijd in dikke reepjes van 1 centimeter dik, de bosui in ringetjes, de gember rasp je fijn en de knoflook pers je ook fijn.


Was de kool met water en maak vervolgens droog. Doe dit in 2 grote kommen (in 1 kom gaat waarschijnlijk niet passen) Doe het zout erbij en masseer dit goed in, dit zorgt ervoor dat het vocht uit de kool getrokken wordt. Laat een kwartier staan en gooi het vocht weg.


Nadat je dat hebt gedaan, doe je de groenten en overige ingrediënten erbij. Meng alles goed door en masseer de groenten en de smaakmakers met elkaar. Als je je handen niet viest wilt maken, kan je dit doen met een plastic zakje om je handen. Laat 10 minuten staan.


Vervolgens doe je de kimchi in je weckpot en druk je het goed aan en doe je de deksel dicht. Laat de pot 12 uur lang staan op kamertemperatuur, zonder deksel tussendoor open te doen. Na 12 uur laat je de kimchi ademen door de deksel kort open te doen en daarna weer dicht. Dit kan al een aardige geur afgeven, haha.


Nu laat je de kimchi weer 24 uur buiten de koelkast staan, zonder de deksel te openen. Na 24 uur is de kimchi klaar om gegeten te worden. Ik vind het zelf nog lekkerder als de kimchi langer fermenteert, maar na de 24 uur zet ik hem wel in de koelkast. De kimchi is erg lang houdbaar vanwege de zout, hierdoor groeien er niet snel slechte bacteriën en schimmels op. Bij mij is de kimchi wel op na 2 weken, maar je kan het 1 tot 2 maanden bewaren.


Tip: Als je eenmaal de basis hebt gemaakt, dan is het leuk om te experimenteren met groenten die jij lekker vindt! Dit kunnen wortelen, groene of witte radijs, andere soorten kool, komkommer of daikon zijn. Echt alles kan je eraan toevoegen!



Met deze gerechten is het lekker om je zelfgemaakte kimchi te eten



Comments


Webshop

bottom of page