INDISCHE KIPGEHAKTBALLETJES IN KETJAPSAUS
De laatste tijd gaan mijn vriend en ik best vaak Indonesisch eten. En dan niet zelf maken, maar afhalen. En ik moet zeggen, ik vind die keuken echt heerlijk. Wat je vaak doet, is rijst of bami met verschillende 'toppings' bestellen. Waaronder ik dus gehaktballetjes bestel. Nu leek het me tijd om het een keer zelf te gaan maken en geloof me, het is makkelijker dan verwacht.
Ingrediƫnten voor 25 Indische kipgehaktballetjes
500 gram kipgehakt
1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 el ketjap manis
1 el sambal badjak
1 ei
60 gram paneermeel
snuf zout en peper
Saus
3 teentjes knoflook
1 rode ui
1 tl crispy chili olie
70 gram ketjap manis
50 gram ketchup
1,5 tl gemberpoeder
1,5 el bruine suiker
2 el maizena
200 ml water
Bereidingswijze van de Indische kipgehaktballetjes in ketjapsaus
Voor het kipgehakt beginnen we met het fijnsnijden van de ui pers de knoflook fijn. Doe dit ook direct met de ui en knoflook voor de saus. Je kan hiervoor ook een keukenmachine gebruiken, dat gaat wat sneller. Doe in een kom het kipgehakt, de fijngehakte ui, knoflook, ketjap manis, sambal badjak, ei, paneermeel en zout en peper. Kneed dit samen, zodat alle ingrediƫnten goed gemengd zijn. Wanneer alles goed gemengd is, kan je er gehaktballetjes van draaien. Draai kleine gehaktballetjes van ongeveer 30 gram. Je haalt er ongeveer 25 balletjes uit.
Verwarm een pan op middelhoog vuur met een beetje olie. Bak de kipgehaktballetjes rondom bruin en gaar.
In een andere steelpan kan je de saus gaan voorbereiden. Fruit de ui, knoflook en crispy chili olie aan in de pan voor een minuut. Vervolgens doe je de ketjap manis, ketchup, gemberpoeder en de bruine suiker erbij. Roer even door. Laat dit even pruttelen terwijl je het water met de maizena mengt. Doe dit erbij in de pan en laat de saus weer wat dikker koken. Blijf roeren, want het mag niet aanbakken aan de bodem. Als de saus iets is ingedikt, doe je dit bij de pan met kipgehaktballetjes.
Nu is het. klaar om geserveerd te worden! Dit kan lekker gegeten worden met rijst en wat groente of als lekkere kipgehaktballetjes bij de borrel!
Voedingswaarde van per Indisch kipgehaktballetje met ketjapsaus
69 kcal - 3 gram vetten - 7 gram koolhydraten - 4 gram eiwitten
Comments