FILIPIJNSE CASSAVE CAKE



Een van de dingen die ik het lekkerst vind uit de Filipijnse keuken, is dan toch echt cassave cake. Deze cake wordt normaal gesproken gemaakt met veel suiker, gecondenseerde melk, kokosmelk en natuurlijk cassave. En wat je normaal niet zou verwachten bij een zoete cake, heeft een cassave cake vaak ook nog laag kaas op de bovenkant. En nee, niet raar kijken want dit is echt heel lekker! Kaas met zoetigheid wordt vaak gecombineerd, kijk maar naar een kaasplankje. Op kaasplankjes ligt vaak ook dadel brood, druiven of iets van stroop!


Ik ging de uitdaging aan om van deze suikerbom, een gezonde en eiwitrijke versie te creëren. Ik moet zeggen, het is aardig gelukt! De kaas laag op de bovenkant van de cake maakt het echt af, so don't skip that step!



ingrediënten

200 gram cassave (vers of diepvries)

2 eieren

60 gram eiwitpoeder met kokosnoot smaak kan vervangen worden door vanille smaak

160 gram magere kwark kokosnoot smaak

175 ml magere melk kan vervangen worden door elk soort (plantaardig) melk

een beetje zoetstof naar smaak


topping:

100 gram smeerkaas 20+

25 ml magere melk



bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190 graden

  • Doe de cassave in een blender en blend in tot je fijngemalen cassave overhoudt.

  • Mix dit samen met de eieren, het eiwitpoeder, kokosnoot kwark en magere melk tot je een mooi beslag hebt.

  • Schenk het beslag in een ingevette bakvorm van ongeveer 15x15 cm

  • Doe je bakvorm in de oven voor een half uur.

  • Net voordat het half uur verstreken is, kan je de topping voorbereiden. Verwarm hiervoor de smeerkaas met het melk in een pannetje op laag vuur. Wanneer de melk en de smeerkaas goed gemixt is, is dit klaar. Laat het niet te lang op het vuur.

  • Nadat de cassave cake voor een half uur in de oven heeft gestaan, giet je de smeerkaas over de cake heen. Verdeel dit goed over de hele cake.

  • Zet de cassave cake nu opnieuw in de oven voor een half uur.

  • Na dit half uur, haal je het uit de oven. Op dit moment kan de cake nog erg zacht zijn, na het afkoelen zal de cake harder worden.

  • Laat de cake afkoelen in de koelkast, het is het lekkerst als je deze minimaal een nacht in de koelkast laat staan.


voedingswaarde per 1/4 stuk cassave cake

122 kcal - 12,6g koolhydraten - 12,6g eiwit - 2,3g vet



Eet smakelijk!


Liefs, Anouk