EIWITRIJKE (CHOCOLADE) PEPERNOTEN


eiwitrijke chocolade pepernoten


Ik kan niet genoeg krijgen van chocolade pepernoten. Vroeger was ik helemaal fan van de witte chocolade pepernoten. Nu ik wat ouder ben, vind ik de pure chocolade pepernoten ook best lekker! As you know me, maakte ik er dit keer een eiwitrijke versie van. Gezond kan je chocolade pepernoten helaas niet echt noemen. Haal je de chocolade weg, dan is het nog redelijk gezond! Het is namelijk suikervrij en gemaakt van plantaardige roomboter! Maarja, chocolade pepernoten over gewone pepernoten toch?





Ingrediënten voor 90 eiwitrijke pepernoten (7 porties)

120 gram sukrin gold syrup

10 gram plantaardig roomboter

75 gram vanille smart protein (eiwitpoeder)*

45 gram bruine suikervervanger

1 eetlepel speculaaskruiden

1 tl kaneel

snufje zout

10 ml heet water

200 gram witte, melk of pure chocolade**


*smart protein neemt meer vocht op dan whey eiwitpoeder, hierdoor worden de pepernoten niet droog.


**200 gram gebruik ik om de pepernoten te bedekken, maar meer smelten is handig! Dan kan je het blijven dippen.


Bestel Smart Protein en Sukrin Gold Syrup bij Body&Fit shop met 10% korting met mijn kortingscode!






Bereidingswijze van de eiwitrijke chocolade pepernoten

  • Doe de Sukrin Gold syrup en de plantaardige roomboter in een magnetronbestendige kom en zet in de magnetron op de hoogste stand voor 30 seconden, of totdat de roomboter is gesmolten.

  • Doe de eiwitpoeder, bloem, bruine suikervervanger, speculaaskruiden, kaneel en zout in een kom en roer door. Voeg dan de sukrin gold syrup, roomboter en het hete water toe aan de droge ingrediënten.

  • Roer alles goed door met een vork en daarna kneed je het tot een samenhangend deeg. Het deeg is net iets plakkerig dan gewoon koekjesdeeg, dus werk met vochtige handen.

  • Verwarm de oven voor op 195 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier.

  • Maak je handen vochtig. Vorm balletjes van ongeveer 3 gram, leg op de bakplaat en druk een klein beetje plat. De balletjes lijken klein, maar in de oven gaan ze nog rijzen! Ik maakte 90 pepernoten uit het deeg!

  • Wanneer alle pepernoten op de bakplaat liggen, zet je ze in de oven voor 10 tot 12 minuten of tot ze krokant zijn gebakken. Na het afkoelen worden ze nog iets krokanter.

  • Wanneer de pepernoten helemaal zijn afgekoeld, smelt je de chocolade au bain-marie.

  • Als de chocolade helemaal gesmolten is, haal je de kom van de pan.

  • Gooi wat pepernoten in de chocolade en vis eruit met een vork. Overtollig chocolade schud je nog van de pepernoten af. Leg op een vel aluminiumfolie en laat weer op kamertemperatuur komen. Je kan het in de koelkast zetten om het proces te versnellen.


Voedingswaarde per portie pepernoten zonder chocolade

75 kcal - 2g vet - 5g koolhydraten - 7g eiwitten


Voedingswaarde per portie pepernoten met chocolade

229 kcal - 10g vet - 21g koolhydraten - 8g eiwitten


Eet smakelijk!


Liefs, Anouk