BAKLAVA MET HONING



Baklava! Deze stond al een tijdje om mijn to-bake list en nu de Ramadan bijna afgelopen is, is dit het perfecte moment om te maken. Laten we beginnen dat dit recept niet echt gezien kan worden als verantwoorde voeding. Maar ik vind dat dit recept wel in een verantwoorde levensstijl hoort. Ik eet echt niet 100% clean en ik vind dat dat ook niet persé gezond is. Wat wel gezond is, is dat je kan genieten van de momenten dat je even zo'n suikerbommetje eet als deze baklava!


Alvast een gezegend suikerfeest voor degene die mee hebben gedaan aan de Ramadan!



Ingrediënten voor 24 stuks

16 bladen filodeeg even groot als je bakvorm

200 gram walnoten

100 gram pistachenoten ongezouten

175 gram ongezouten roomboter

350 gram honing

0,5 tl kaneel



verder nodig

bakvorm of ovenschaal, mijn bakvorm is 27,5 x 17,5



Bereidingswijze

  • Wanneer je begint is het belangrijk dat de filodeeg ontdooid is, houdt het onder een theedoek zodat het niet uitdroogt. Als filodeeg uitdroogt, kan het namelijk scheuren en dat is lastig om mee te werken.

  • Verwarm de oven vast voor op 180 graden.

  • We beginnen met het fijnhakken van de walnoten en de pistachenoten. Roer hier een halve tl kaneel en 50 gram van de honing door.

  • Smelt de boter in een pannetje en smeer de bodem van je bakvorm in met een beetje boter, ik gebruik hiervoor een kwastje.

  • Leg er één vel filodeeg in en besmeer deze weer met boter. Herhaal dit tot er 8 vellen in je bakvorm liggen.

  • Verdeel het notenmengsel over de filodeeg en druk een beetje aan. Houdt nog een beetje van het notenmengsel over, zodat je dit zometeen kan verdelen over de bovenkant.

  • Leg er dan weer een filodeeg vel op en besmeer met boter. Herhaal dit met de laatste 8 vellen. Verdeel de overgebleven boter over het deeg.

  • Snijd de baklava met een scherp mes in 24 stukken. En doe de baklava in de oven voor 35 tot 45 minuten.

  • Als de baklava bijna klaar is, verwarm je 300 gram honing in een pan. Wanneer de baklava uit de oven is, schenk je de honing erover heen.

  • Verdeel nu het overgebleven notenmengsel over elk stukje baklava en laat volledig afkoelen.


Voedingswaarde

Laten we dat maar even achterwege laten...



Eet smakelijk!


Liefs,

Anouk