top of page

Verschillende soorten eiwitpoeder: Welke is het best voor jou?

Verschillende eiwitpoeder.jpg

Eiwitten, één van de drie macronutriënten en super belangrijk voor de sporters onder ons. Als sporter wil je natuurlijk voldoende eiwitten binnen krijgen om te herstellen van een zware (kracht)training. Eiwitten kan je uit veel verschillende producten halen, zoals vlees of zuivel. Maar ook eiwitpoeder is een snelle en makkelijke manier om aan je eiwitbehoefte te voldoen. In deze blog leg ik je de verschillen uit tussen de vele soorten eiwitpoeder die je op de markt vindt. 

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder zijn eiwitten in poedervorm. Ja logisch, maar eiwitpoeder kan van verschillende soorten eiwitbronnen komen. De meest bekende vorm eiwitpoeder is gemaakt van wei, ook wel whey genoemd. Wei is een restproduct van de kaasproductie en dit wordt omgetoverd tot eiwitpoeder. 

 

Er zijn ook plantaardige eiwitpoeders te koop, denk maar aan erwteneiwit en soja-eiwit. Plantaardige eiwitpoeder is ideaal voor de mensen die niet tegen lactose kunnen of veganistisch zijn. 

 

 

Wat zijn de verschillen tussen al die eiwitpoeders?

Oke, ik zal het je uitleggen per soort eiwitpoeder! In dit blog bericht leg ik je vooral het verschil uit tussen de meest gebruikte soorten eiwitpoeder. Vegan en lactose vrije eiwitpoeders zal ik in een volgende blog uitleggen. Deze hebben namelijk nog een extra uitleg nodig in verband met aminozuren. 

Whey concentraat  Eiwitpercentage 80%

Whey concentraat is de goedkoopste en meest verkochte soort eiwitpoeder in Nederland. Het is goedkoper omdat het niet pure eiwitten zijn, maar ook nog extra voedingstoffen als koolhydraten en vetten bevat. Deze eiwitpoeder wordt snel opgenomen door het lichaam. 

 

Voor wie is whey concentraat geschikt?

Whey concentraat is perfect als je op zoek bent naar een goedkope eiwitpoeder, ideaal voor beginners die eiwitpoeder willen uitproberen. De wei bevat nog de meeste voedingstoffen, dus ook meer gezondheidsvoordelen. 

Whey Isolaat    Eiwitpercentage 90%

Whey Isolaat gaat nog een stapje verder dan whey concentraat. Isolaat krijgt nog een extra bewerking en heeft daardoor dus nog een hoger eiwitpercentage. Deze eiwitpoeder is dus ook de puurste vorm. 

 

Voor wie is whey Isolaat geschikt?

Perfect voor als je een shake zoekt met een zeer hoog eiwitgehalte en als je minder koolhydraten binnen wilt krijgen.  

Whey Hydrolisaat Eiwitpercentage 80%

 

Whey hydrolisaat heeft nog een extra filterbewerking gehad. Hydrolisaat is voorverteerd, waardoor het zeer snel door je lichaam wordt opgenomen.  

 

Voor wie is whey hydrolisaat geschikt?

Perfect voor een snelle opname van eiwitten. Dit is ook de beste whey voor mensen met een lactose intolerantie. 

Casein Eiwitpercentage 80%

Casein staat bekend om de langzame afgifte van eiwitten. Het neemt meer vocht op dan gewone eiwitpoeder, waardoor de shake ook een stuk dikker is.

 

Voor wie is casein geschikt?

Casein is geschikt voor mensen die lang verzadigd willen zijn. Ook kan je deze eiwitshake drinken voor het slapen gaan, door de langzame afgifte van eiwitten kunnen je spieren in de nacht ook voldoende herstellen. 

Welke eiwitpoeder gebruik ik altijd?
Ik gebruik altijd smart protein van Body&Fit shop. Hiermee maak ik mijn smoothiebowls of ik maak er andere eiwitrijke recepten mee. Smart protein is een combinatie tussen whey concentraat en casein, dit maakt de eiwitpoeder perfect om mee te bakken. 

 

Bakken met eiwitpoeder kan weleens lastig zijn als je niet de juiste hebt. Casein neemt meer vocht op, waardoor je baksel niet uitdroogt. Smart protein is ook erg lekker als je van een wat dikkere, romige eiwitshake houdt. 

Bekijk de 10% kortingscode
bottom of page